Σαλάτα σε καλαθάκια τυριού

Κόστος
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Χρόνος προετοιμασίας: 15 min Χρόνος μαγειρέματος: 8 min Χρόνος ξεκούρασης: 10 min Συνολικός χρόνος: 33 λεπτά.
Μερίδες 4
Υλικά
    Για τα καλαθάκια τυριού
  • 2 κούπες Κεφαλοτύρι (παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί ή ανάμεικτα σκληρά τυριά)
  • 1 κουταλιά του τσαγιού Γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού Ρίγανη
  • Για τη σαλάτα
  • 2 κούπες Πράσινη σαλάτα (κομμένη)
  • 1/4 Κίτρινη πιπεριά (κομμένη σε κυβάκια)
  • 1/4 Κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε κυβάκια)
  • 1 κουταλιά της σούπας Λάδι
  • 1 κουταλιά του τσαγιού Μέλι
  • 1 κουταλιά του τσαγιού Μουστάρδα
  • 1/2 κουτάλια σούπας Χυμό λεμονιού
  • 1/4 κουταλιές του τσαγιού Αποξηραμένο σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας Παρμεζάνα (λίγη για τη γαρνιτούρα)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα.

    Σε λεπτό ταψί του φούρνου βάζουμε αντικολλητικό χαρτί. 

  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί, προσθέτουμε πάπρικα και ρίγανη και ανακατεύουμε.

    Παίρνουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας και απλώνουμε στο ταψάκι μας, σε απόσταση, 4 βουναλάκια τυριού.

  3. Τα βάζουμε στον ζεστό φούρνο και τα ψήνουμε, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει επίπεδο.

  4. Σε αυτό το σημείο, πλένουμε, κόβουμε τα λαχανικά για τη σαλάτα και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

  5. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα της σαλάτας, ρίχνοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα μούλτι, σε ποτήρι ανακατεύοντας με το χτυπητήρι του φραπέ ή απλά σε ένα μπολάκι, αναμειγνύοντας τα υλικά με πιρούνι, όπως την ομελέτα.

  6. Εν τω μεταξύ, τα τυράκια μας θα είναι σχεδόν έτοιμα.

    Πρέπει, λοιπόν, να ετοιμάσουμε τα μπολ που θα τα υποδεχτούν. Παίρνουμε 4 μπολ ίδια μεταξύ τους και τα γυρνάμε ανάποδα πάνω στον πάγκο.

  7. Όταν τα τυράκια είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε 1-2 λεπτά να σταθούν, ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε και να μην ανοίξουν.

    Στη συνέχεια, ένα ένα, τα μεταφέρουμε πάνω στην επιφάνεια των μπολ.

    Τα αφήνουμε εκεί, μέχρι να κρυώσουν τελείως, ώστε να πάρουν το σχήμα.

  8. Στη συνέχεια, ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

    Προσθέτουμε τη σάλτσα που φτιάξαμε στο μπολ με τη σαλάτα, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με αυτήν τα καλαθάκια. Γαρνίρουμε με λίγη παρμεζάνα.

Σημειώσεις
  • Μπορείτε να φτιάξετε τα καλαθάκια τυριού σε αντικολλητικό τηγάνι. Πρέπει όμως να κάνετε άμεσα τη μεταφορά σε μπολ/φορμάκι, γιατί η εσωτερική πλευρά θα είναι πιο μαλακή και αυτή που ακουμπάει στο τηγάνι, η εξωτερική, θα είναι πιο τραγανή. Οπότε, αφήστε τα επάνω στο μπολ/φορμάκι με την εσωτερική πλευρά, για να σας γίνει σωστά. Αν θέλετε να τελειώσετε πιο γρήγορα, βάλτε μεγάλο τηγάνι ή δύο τηγάνια ταυτόχρονα.
  • Χρησιμοποιήστε τα καλαθάκια τυριού σε μπουφέ, γεμίζοντάς τα με άλλα υλικά μαγειρεμένα, όπως κοτόπουλο, ανάμεικτα λαχανικά(καλαμπόκι, κόκκινα φασόλια, αραγάς, πιπεριές) με ρύζι κλπ.
  • Αν έχετε πολλές παρασκευές για το ίδιο γεύμα, μπορείτε να ετοιμάσετε τα καλαθάκια από το προηγούμενο βράδυ και να τα γεμίσετε τελευταία στιγμή.
  •  Αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου. Μην τα κλείσετε σε τάπερ, γιατί θα μαλακώσουν.
  • Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα καλαθάκι με τα υλικά αυτά και να βάλετε ένα μεγαλύτερο μεταλλικό ή άλλο μπολ, ώστε να σερβίρετε τη σαλάτα σας στο κέντρο και όχι ατομικά.
  • Όσο μεγαλύτερο το καλαθάκι που θέλετε να φτιάξετε, τόσο θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα του τυριού και να προσέξετε στη μεταφορά από τον φούρνο/τηγάνι προς το μπολ/φόρμα.

Προτείνω αυτή τη συνταγή για το μενού Γενέθλια ενηλίκων 4-8 άτομα   αλλά και για την Πρωτοχρονιά, γιατί είναι πολύ εντυπωσιακή ειδικά σε μπουφέ!

Χριστίνα Κόρδα
Χριστίνα

Προτάσεις μαγειρικής και διατροφής για όλους!
Kids cooking workshops!