Φάβα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Κόστος
Θεματικά μενού ,
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Χρόνος μαγειρέματος: 25 min Συνολικός χρόνος: 25 λεπτά.
Μερίδες 4
Υλικά
  • 250 γραμμάρια Φάβα (πράσινη ή κίτρινη)
  • 2 Κρεμμύδια (μέτρια, ξερά, ψιλοκομμένα)
  • 1 κουταλιά της σούπας Κάπαρη
  • 1/2 κούπες Μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά της σούπας Καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας Βούτυρο (ζωικο ή φυτικό)
Οδηγίες
  1. Για την φάβα

    Πλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, που να τη σκεπάζει.

    Προσθέτουμε ένα ξερό κρεμμύδι ολόκληρο και τη βράζουμε περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσει.

  2. Όταν είναι έτοιμη, τη λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ ή στο Thermomix.

    Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

  3. Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

    Ενώ βράζει η φάβα μας, σε ένα ζεστό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το δεύτερο κρεμμύδι κομμένο ζουλιέν.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

    Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια περίπου 8-10 λεπτά.

    Στο τέλος ρίχνουμε την κάπαρη και σβήνουμε τη φωτιά.

    Αφήνουμε την κάπαρη μέσα στη σάλτσα για 2-3 λεπτά. 

  4. Σερβίρουμε τη φάβα, γαρνίροντας με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την κάπαρη.

Σημειώσεις
  • Μπορείτε να φτιάξετε την ίδια συνταγή και με κίτρινη φάβα.
  • Επίσης, ταιριάζει πολύ και με χταποδάκι, που μπορείτε να το έχετε βρασμένο ή ψημένο στο φούρνο και να το προσθέσετε σε κομμάτια μέσα στα κρεμμύδια που καραμελώνετε.
  • Αν σας αρέσει μπορείτε να την λιώσετε με το πιρούνι και να έχει μικρά κομματάκια στην υφή.

Ένα πιάτο που θα σας ξετρελάνει στο μενού της Καθαράς Δευτέρας και όλης της Σαρακοστής.

Χριστίνα Κόρδα
Χριστίνα

Προτάσεις μαγειρικής και διατροφής για όλους!
Kids cooking workshops!