

Πλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, που να τη σκεπάζει.
Προσθέτουμε ένα ξερό κρεμμύδι ολόκληρο και τη βράζουμε περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσει.
Όταν είναι έτοιμη, τη λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ ή στο Thermomix.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Ενώ βράζει η φάβα μας, σε ένα ζεστό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το δεύτερο κρεμμύδι κομμένο ζουλιέν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια περίπου 8-10 λεπτά.
Στο τέλος ρίχνουμε την κάπαρη και σβήνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε την κάπαρη μέσα στη σάλτσα για 2-3 λεπτά.
Σερβίρουμε τη φάβα, γαρνίροντας με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την κάπαρη.
Ένα πιάτο που θα σας ξετρελάνει στο μενού της Καθαράς Δευτέρας και όλης της Σαρακοστής.