
Μουσακάς με Μανιτάρια και Κόκκινη Μπεσαμέλ
Περιγραφή
Μανιτάρια, έχω πάντα στο σπίτι μου, κονσέρβας ή φρέσκα. Αυτή τη φορά είχα λευκά μανιτάρια και αποφάσισα να ετοιμάσω έναν χορτοφαγικό μουσακά. Είχα καιρό να μαγειρέψω κάτι ξεχωριστό οπότε του έδωσα και κατάλαβε. Η παραλλαγή της παραλλαγής και δώστου οι ξηροί καρποί και δώστου τα μπαχαρικά και να σου και η κόκκινη η μπεσαμέλ.
Αφού "δοκίμασα" μια κομματάρα πάνω από το καυτό ταψί, μοίρασα και στους φίλους γιατί τα παιδιά μου δεεεν...
Διαβάστε τη συνταγή για να μάθετε τι έγινε στην κουζίνα μου.
Υλικά
Για τον Κιμά Μανιταριών
Για τον Μουσακά
Για την Κόκκινη Μπεσαμέλ
Οδηγίες
Για τον Κιμά Μανιταριών
Σκουπίζουμε και καθαρίζουμε τα μανιτάρια.
Τα ψιλοκόβουμε και παράλληλα ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι.
Χωρίς λιπαρή ουσία ρίχνουμε τα μανιτάρια στο ζεστό τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να γυαλίζουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάδι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, όλα τα μπαχαρικά, τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά.
Σοτάρουμε καλά τον πελτέ ντομάτας και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 6 ή 7.
Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει και ξεκινάμε το "στήσιμο" του μουσακά.
Για τον Μουσακά
Σε μια λαμαρίνα ή πυρέξ στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και τις πατάτες επίσης, σε πάχος περίπου 1 εκατοστό. Αραδειάζουμε στη λαμαρίνα και ραντίζουμε με το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 15-20' περίπου, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ένα ροδαλό χρώμα.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή ταψάκι περίπου 25 x 35 cm. Καλύπτουμε όλη τη βάση του σκεύους με τις πατάτες και φροντίζουμε να σκεπάζει λίγο η μια την άλλη για να μην υπάρχουν κενά όταν θα περιχύσουμε με τον κιμά.
Στη συνέχεια καλύπτουμε τις στρωμένες πατάτες με τον κιμά μανιταριών. Συνεχίζουμε με τη στρώση από τις μελιτζάνες και τελειώνουμε με την κόκκινη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (που ψήσαμε πριν τις πατάτες και τις μελιτζάνες) στους 180 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 45 λετπά περίπου.
Περιμένουμε λίγα λεπτά να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
Για την Κόκκινη Μπεσαμέλ
Σε μία κατσαρόλα της σάλτσας βάζουμε το βούτυρο, τον πελτέ ντομάτας και προσθέτουμε το αλεύρι, σιγά σιγά, ανακατεύοντας ζωηρά χωρίς να σταματάμε, για να μη σβολιάσει.
Στη συνέχεια ρίχνουμε "κορδώνι" (λίγο λίγο) το γάλα και ομογενοποιούμε με γρήγορες κυκλικές κινήσεις.
Ρυθμίζουμε τη φωτιά στο 6, για να ελέγχουμε τη διαδικασία.
Συνεχίζουμε, μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα.
Παράλληλα, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5, για να μην κολλήσει στον πάτο του σκεύους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια του μουσακά.
Σημειώσεις
- Οι ξηροί καρποί δίνουν μια ιδιατερότητα στη συνταγή αλλά εάν δεν τους συμπαθείτε ή έχετε αλλεργίες μπορείτε να τους παραλείψετε.
- Όπως διαβάσατε εγώ επέλεξα να ψήσω τις μελιτζάνες και τις πατάτες, εσείς αν προτιμάτε τηγανίστε τα λαχανικά.
- Μια άλλη μέθοδος που σας έχω ξαναπροτείνει στην συνταγή μου Μουσακάς με Γλυκοπατάτα, είναι να ψήσετε το μουσακά με ωμά τα λαχανικά έχοντας στρώσει όμως ενδιάμεσα τον κιμά και αφού ετοιμαστεί περιχύνετε την μπεσαμέλ και ψήνεται για ακόμα 35 λεπτά.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά με ζωικό, τόνου ή σόγιας, όπως επίσης τη σύνθεση των λαχανικων με μελιτζάνα πάνω κάτω ή μελιτζάνα-κολοκύθι, γλυκοπατάτα-μελιτζάνα κ.λ.π.