Δεντρόψωμο

Κόστος
Θεματικά μενού
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Χρόνος μαγειρέματος: 45 min Χρόνος ξεκούρασης: 20 min Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 15 λεπτά.
Μερίδες 8
Υλικά
  • 400 γραμμάρια Αλεύρι (γ.ο.χ.)
  • 220 γραμμάρια Νερό (χλιαρό)
  • 25 γραμμάρια Μαγιά (Φρέσκια ή 1 φακελλάκι ξερή (8γρ.0)
  • 1 κουταλιά του τσαγιού Αλάτι
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού Ζάχαρη
  • 4 κουταλιές του τσαγιού Λάδι
  • 1 κουταλιά του τσαγιού Σπόρους Τσία
  • Για τη γαρνιτούρα
  • 3 κουταλιές του τσαγιού Μαύρο Σουσάμι
  • 3 κουταλιές του τσαγιού Άσπρο Σουσάμι
  • 1 κουταλιά του τσαγιού Πάπρικα γλυκιά (ή καυτερή (αν προτιμάτε))
  • 2 κουταλιές του τσαγιού Αγριο Κίμινο
  • 2 κουταλιές του τσαγιού Λιναρόσπορο
  • 2 κουταλιές του τσαγιού Αλάτι (Χονδρό καπνιστό)
  • 1 κουταλιά του τσαγιού Πιπέρι (Κόκκινο ή πράσινο ολόκληρο)
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.

    Ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη και να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά.

  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό αλεύρι και το αλάτι.

    Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει ομοιόμορφος χυλός-ζύμη.

    Συνεχίζουμε τμημτικά με το υπόλοιπο αλεύρι και παράλληλα ανακατεύουμε παίρνοντας από κάτω τη ζύμη, διπλώνουμε στο κέντρο και πάλι.

  3. Όταν τελειώσει το αλεύρι πλάθουμε μια μπάλα και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη για 15-20 λεπτά, ώστε να διπλασιστεί ο όγκος της.

  4. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τα υλικά που θα χρησιοποιήσουμε για το στόλισμα του δεντρόψωμου.

  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και ξεκινάμε να πλάθουμε μικρές μπαλίτσες ζύμης.

    Βουτάμε κάθε ψωμάκι σε διαφορετικό υλικό και φροντίζουμε να υπάρχει μια ομοιομορφία στην ποικιλία των γεύσεων.

  6. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ή καλά λαδωμένη επιφάνεια.

    Αφήνουμε μικρές αποστάσεις (περίπου ένα δάχτυλο) ώστε όταν φουσκώσουν να ενωθούν τα ψωμάκια χωρίς να χαλάσει το σχήμα τους.

    Δημιουργούμε ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο όπως στη φωτογραφία ή άλλο σχηματισμό.

  7. Ψήνουμε στον φούρνο στη χαμηλή σχάρα για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.

Σημειώσεις
  • Μπορείτε να παίξετε με το στολισμό ή τις γεύσεις στα ψωμάκια αυτά.
  • Εάν έχετε μίξερ που ζυμώνει, ρίξτε πρώτα τα υγρά με τη μαγιά και το μισό αλεύρι, ζυμώστε και συνεχίστε ενώ ζυμώνει με το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Διαλέξτε μπαχαρικά ανάλογα με τις γεύσεις σας ή με τις γεύσεις του μενού που ετοιμάζετε.
  • Μπορείτε να δώσετε αμυρή γεύση στα ψωμάκια, όπως σκόρδο, κρεμμύδι, τυρί, λιαστή ντομάτα, πιπεριά κ.ά.
  • Εναλλακτικά δώστε γλυκιά γεύση και γεμίστε τα με κομματάκια σοκολάτας, μαρμελάδας, ψιλοκομμένου μήλου με κανέλα, μύρτιλα κ.λ.π.
  • Μπορείτε να τα κάνετε γεμιστά με τυριά, ζαμπόν, λαχανικά ή κοτόπουλο ή κιμά αρκεί να δημιουργήσετε μια μικρή λακουβίτσα στο κάθε ζυμαράκι-μπαλάκι και να κλείσετε μέσα 1 κουταλίτσα από τη γέμιση που ετοιμάσατε.
  • Εμπλουτίστε με ξηρους καρπούς ή άλλους σπόρους μέσα στη ζύμη.
  • Δημιουργήστε άλλα σχήματα όπως μαργαρίτα, πλεχτή κοτσίδα, μπουκίτσες σε φόρμα στενόμακρη ή στρογγυλή ζύμη σε φόρμα του κέικ.
  • Παίξτε με τα παιδιά σας ετοιμάζοντας χρωματιστά ψωμάκια, βάζοντας σε κάθε μπαλάκι άλλο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή σπιτικό (από παντζάρι, σπανάκι, κουρκουμά κλπ.)

Αυτά τα ψωμάκια είναι πανεύκολα και θα εντυπωσιάσουν σε ένα γιορτικό τραπέζι όπως αυτό της Πρωτοχρονιάς.

Χριστίνα Κόρδα
Χριστίνα

Προτάσεις μαγειρικής και διατροφής για όλους!
Kids cooking workshops!