Αλμυρό Cheese Cake

Κόστος
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Χρόνος προετοιμασίας: 15 min Χρόνος μαγειρέματος: 10 min Χρόνος ξεκούρασης: 2 ώρα Συνολικός χρόνος: 2 ώρες 25 λεπτά.
Μερίδες 8
Υλικά
    Για τη βάση
  • 1 Φρυγανιές χαρουπιού (πακέτο)
  • 50 γραμμάρια Βούτυρο
  • Για τη μους φέτας
  • 200 γραμμάρια Φέτα
  • 200 γραμμάρια Κατίκι (ή τσαλαφούτι)
  • 2 κουταλιές του τσαγιού Αγάρ αγάρ σε σκόνη ((υπάρχει στο σούπερ μάρκετ ή τα βιολογικά))
  • 1 κουταλιά του τσαγιού Πιπέρι (άσπρο)
  • 250 γραμμάρια Γάλα
  • Για τη μαρμελάδα με ντοματίνια
  • 250 γραμμάρια Ντοματίνια
  • 4 κουτάλια σούπας Καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του τσαγιού Πελτέ ντομάτας
  • 1 πρέζα Κανέλα
  • 1 κουταλιά του τσαγιού Μπούκοβο ((προαιρετικά))
  • Ρίγανη (λίγη ή αποξηραμένο σχοινόπρασο για στόλισμα)
Οδηγίες
  1. Για τη βάση

    Βάζουμε τις φρυγανιές στο μίξερ και τις κάνουμε τρίμμα.

    Προσθέτουμε το βούτυρο και ξαναχτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  2. Σε φόρμα που ξεκουμπώνει, δημιουργούμε τη βάση, πατώντας με σπάτουλα ή με το χέρι, ώστε να γίνει επίπεδο.

    Αν θέλουμε, μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα που περισεύει στα πλάγια, ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό τοιχάκι. Αν αυτό δεν σας αρέσει, αφαιρέστε το υλικό με ένα κουτάλι και κρατήστε το επίπεδο αποτέλεσμα.

    Κρατάμε 1-2 κουταλίτσες από το μείγμα στην άκρη.

  3. Για τη μους φέτας

    Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και όταν γίνουν μια ρευστή κρέμα τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι.

    Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να αφήσουμε την κρέμα να κοχλάσει.

    (Για όσους χρησιμοποιούν Thermomix, βράζουμε στους 70 βαθμούς, για 5-7' λεπτά.)

  4. Αφήνουμε το μείγμα τυριών να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το στρώνουμε στη φόρμα με το παξιμάδι. 

    Μεταφέρουμε στο ψυγείο για να σφίξει. Το αγάρ αγάρ όσο κρυώνει σφίγγει, οπότε είναι καλό να μείνει εκεί τουλάχιστον μία ώρα.

    Οσο η μους φέτας κρυώνει στο ψυγείο, ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα ντομάτας.

  5. Για τη μαρμελάδα με ντοματίνια

    Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ντοματίνια.

  6. Σε τηγάνι που έχει ζεσταθεί, βάζουμε το βούτυρο και μετά από ένα λεπτό, την πάστα ντομάτας, τη ζάχαρη και την κανέλα. 

    Ανακατεύουμε λίγο τα υλικά και προσθέτουμε τα ντοματίνια ολόκληρα.

  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να φύγουν λίγο τα υγρά που βγαίνουν από τα ντοματίνια. Δεν πρέπει να μαγειρέψουμε πολύ, γιατί θέλουμε τη μαρμελάδα να βγει ρευστή, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα. Υπολογίστε ότι θα σφίξει αρκετά, όταν κρυώσει, οπότε, όταν δείτε ότι κάνει μικρές φουσκαλίτσες, έχει καραμελώσει και φαίνεται γυαλιστερή, είναι έτοιμη.

    Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και όταν είναι έτοιμη και η μους, στρώνουμε από πάνω μια πλούσια στρώση μαρμελάδας.

    Γαρνίρουμε με δυόσμο ή βασιλικό.

Σημειώσεις
  • Πριν απλώσω τη μαρμελάδα, έβαλα και δεύτερη στρώση από την τριμμένη φρυγανιά. Εσείς, όμως, μπορείτε να το παραλείψετε.
  • Αντί για φρυγανιές χαρουπιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλμυρά μπισκότα, σταρένια ή κρίθινα παξιμάδια.
  • Τη μαρμελάδα ντομάτας μπορείτε να την έχετε ήδη έτοιμη, φυλαγμένη σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο σας και να την προσθέσετε, όταν έρθει η ώρα.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαρμελάδα ντομάτας με πέστο βασιλικού και να γαρνίρετε με λίγες φέτες καπνιστού σολομού.

Διάλεξε αυτή τη συνταγή για τα μενού:

Γενέθλια ενηλίκων 4-8 άτομα

Γενέθλια ενηλίκων 10+ άτομα

Για να μην πας με άδεια χέρια

Καλοκαιρινή βεραντάδα 

Χριστίνα Κόρδα
Χριστίνα

Προτάσεις μαγειρικής και διατροφής για όλους!
Kids cooking workshops!