
Σαλάτα Κινόα
Περιγραφή
Αυτό το πιάτο είναι τόσο απλό και συνάμα τόσο θρεπτικό που θα μπορούσαμε να το απολαμβάνουμε σαν φάρμακο που έλεγε και η μαμά μου. Μπορείτε να προσαρμόσετε στις γεύσεις σας τα λαχανικά και τα δημητριακά, ώστε να πετύχετε το ιδανικό για εσάς, αποτέλεσμα. Ο σκοπός του Cook your Choice είναι άλλωστε να σας θυμίζει ακριβώς αυτό, το να επιλέγετε μόνοι σας το καλύτερο για εσάς. Οι τάσεις ίσως μας δίνουν ιδέες αλλά είναι σημαντικό να τις αξιολογούμε πριν τις ακολουθήσουμε. Τολμήστε να δοκιμάσετε νέες γεύσεις και τεχνικές μαγειρικής ή ακόμα πιο εύκολα και απλά, συνδιασμούς τροφών και γεύσεων, όπως αυτό εδώ το πιάτο.
Μπορεί να περιέχει φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, συνδιαστικά με κάθε είδους πρωτείνη, φυτική ή ζωική. Πασπαλίστε με μπαχάρια της επιλογής σας και ραντίστε με ελαιόλαδο ή μια αντίστοιχα θρεπτική σάλτσα.
Υλικά
Οδηγίες
Πλένουμε πολυ καλά την κινόα και την βάζουμε σε κατσαρολάκια να βράσει με νερό που να την σκεπάζει 2-3 δάχτυλα.
Όταν αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλώστε τη φωτιά στο 7.
Παράλληλα, ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά, βράστε το αβγό εάν δεν έχετε έτοιμο βρασμένο και κόψτε την ντομάτα, το αβοκάντο και τον κόλιανδρο.
Όταν είναι έτοιμη η κινόα, σουρώστε και βάλτε τη στο μπολ που θα σερβίρετε.
Συμπληρώστε και τα υπόλοιπα υλικά όπως είναι στη φωτογραφία.
Μπορείτε να προσθέσετε μια απλή βινεγκρέτ με λαδολέμονο και μουσταρδόμελο.
Πασπαλίστε με τον λιναρόσπορο.
Ανακατέψτε και αφήστε, αν θέλετε, στο ψυγείο να μαριναριστεί, πριν σερβίρετε.
Προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή σας.
Εναλλακτικά δείτε παρακάτω στις σημειώσεις.
Σημειώσεις
- Αυτή η συνταγή αποτελεί μια βάση ώστε να σας δώσει κίνητρο για να εμπνευστείτε και να δημιουργήσετε το δικό σας μπολ δύναμης και απολαυστικής, υγιεινής διατροφής. Κρατήστε μια ισορροπία χωρίζοντας το σε 3 μέρη. Το ένα μπορεί να περιλαμβάνει ωμή φρέσκια σαλάτα κάθε είδους. Το δεύτερο δημητριακά όπως καστανό ρύζι, κινόα ή φαγόπυρο, κεχρί ή σιτάρι, ή όσπρια που αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικής πρωτείνης. Στο τρίτο μέρος μπορείτε να συνδιάσετε αβοκάντο, φρούτα και σίγουρα κάποια σποράκια όπως κολοκυθόσπορο ή καρπούς όπως καρύδια.
- Πασπαλίστε με κάθε είδους μπαχαρικά που σας ταιριάζουν στη γεύση σας. Εγώ για παράδειγμα προτιμώ τα καυτερά και συνήθως προσθέτω τσίλι και pul biber.
- Μπορείτε να εμπλουτίσετε την βινεγκρέτ προσθέτοντας 1 κ.γλ. ταχίνι ή κάποιο βούτυρο από καρπούς όπως αμυγδαλοβούτυρο, επίσης αντί για μέλι μπορείτε να αντικαταστήσετε με χαρουπόμελο ή πετιμέζι.
- Ετοιμάστε τα βασικά υλικά στο ψυγείο σας, δηλαδή λίγα όσπρια και λίγα δημητριακά, βράστε αβγουλάκια και προμηθευτείτε καπνιστό σολομό ή τόνο Αλοννήσου, λίγα φρέσκα λαχανικά και σπόρια. Κάνοντας αυτή την προετοιμασία μια φορά την εβδομάδα, θα έχετε στο ψυγείο σας έτοιμα γεύματα είτε για να πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή στην παραλία αλλά και αν δεν προλάβετε να μαγειρέψετε, μέσα σε ελάχιστα λεπτά ένα θρεπτικό και πολύ χορταστικό, σπιτικό πιάτο θα είναι μπροστά σας.